Cyprus kosher

Τι είναι τo κασσέρ?Όταν το προϊόν ή η επιχείρησή σας φέρει πιστοποίηση κασσέρ, οι αγοραστές γνωρίζουν ότι συμμορφώνεστε με τους αυστηρούς κανόνες και τους νόμους που αφορούν τα κασσέρ τροφίμα, συμπεριλαμβανομένων της καθαριότητας, της αγνότητας και της ποιότητας τους.

Ο όρος κασσέρ όμως σημαίνει κάτι περισσότερο από έναν υπεύθυνο τρόπο προετοιμασίας φαγητού. Το κασσέρ έχει να κάνει με το σύνολο των βιβλικών νόμων και τους κανόνες που περιγράφουν λεπτομερώς τα είδη τροφίμων που ένας Εβραίος επιτρέπεται να φάει και τους τρόπους με τους οποίους αυτά τα τρόφιμα πρέπει να ετοιμάζονται ή να μαγειρεύονται.

Για να πιστοποιηθεί ένα προϊόν ή μια επιχείρηση ως κασσέρ H' "κασσέρ", όλα τα συστατικά  του κάθε προϊόντος - και η διαδικασία παρασκευής του - πρέπει να φέρουν πιστοποίηση συμμόρφωσής με τους κανόνες κασσέρ.


Κρέας, Γαλακτοκομικά προϊόντα & Πάρβε


Τα τρόφιμα κασσέρ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: το κρέας (κρεατινό προϊόν), το γαλακτοκομικό προϊόν και το πάρβε. Οι παρακάτω περιγραφές παρέχουν πρακτικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε σε πια κατηγορία ανήκει το προϊόν ή η επιχείρησή σας.


ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Όλα τα κρέατα, τα πουλερικά και τα υποπροϊόντα τους, όπως τα οστά, η σούπα ή ο ζωμός ή η σάλτσα ανήκουν στην κατηγορία κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που στα συστατικά τους περιέχουν κρέας ή συστατικά που προέρχονται από πουλερικά, όπως για παράδειγμα, χάπια για το συκώτι.

Τα είδη που ορίζονται ως "Κρέας" πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις για να θεωρούνται κασσέρ:

Το κασσέρ  κρέας πρέπει να προέρχεται από ζώο που αναμασάει την τροφή του (μηρυκαστικό)  και έχει διχαλωτή οπλή . (Η αγελάδα, το πρόβατο, η γίδα και το κατσίκι είναι κασσέρ, το κουνέλιο, το καγκουρό και η αλεπού δεν είναι κασσέρ).

Τα πουλερικά που είναι κασσέρ, σύμφωνα με γενικά αποδεκτή  παράδοση, είναι τα εξημερωμένα είδη πουλερικών, όπως η κότα, η πάπια, η χήνα και η γαλοπούλα. Στην Τορά αναφέρονται όλα τα είδη πουλερικών που απαγορεύονται, συμπεριλαμβανομένων των αρπακτικών και των πτωματοφάγων πτηνών.

Τα ζώα και τα πουλερικά πρέπει να σφάζονται με ακριβή τρόπο και να έχουν εξεταστεί  από εξειδικευμένο Shohet (Σοχέτ), ένα άτομο που είναι εκπαιδευμένο εκτενώς με τον τυπικό και τελετουργικό τρόπο της σφαγής κασσέρ.

Τα επιτρεπόμενα κομμάτια του ζώου και των πουλερικών πρέπει να προετοιμάζονται σωστά πριν μαγειρευτούν (να έχουν μουλιάσει και να αφαιρεθεί κάθε ίχνος αίματος).

Όλα τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη σφαγή, τον καθαρισμό, την προετοιμασία και τη συσκευασία του προϊόντος πρέπει να είναι κασσέρ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΩΜΙΚΑ

Όλα τα τρόφιμα που προέρχονται από το γάλα ή περιέχουν γάλα θεωρούνται ως γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του γάλακτος, του βουτύρου, του γιαουρτιού και όλων των τυριών - σκληρών, μαλακών και του τυριού κρέμας. Η ύπαρξη ελάχιστης ποσότητας γαλακτοκομικού συστατικού σε προϊόν το καθιστά γαλακτοκομικό.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια για να φέρουν την πιστοποίηση κασσέρ.

Πρέπει να προέρχονται από ζώο που είναι κασσέρ.

Όλα τα συστατικά πρέπει να είναι κασσέρ και χωρίς συστατικά που περιέχουν υποπροϊόντα κρέατος. (Η παραδοσιακή και κλασσική πυτιά, η ζελατίνη κ.λ.π. είναι ζωικής προέλευσης και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή κασσέρ γαλακτοκομικών προϊόντων).

Η παραγωγή, η επεξεργασία και η συσκευασία τους θα πρέπει να γίνεται σε εξοπλισμό κασσέρ.


ΠΑΡΒΕ

Τα τρόφιμα που δεν είναι ούτε κρεατινά ούτε γαλακτοκομικά, ονομάζονται πάρβε. Τα πιο συνήθη πάρβε φαγητά είναι τα αυγά, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, οι φυσικοί χυμοί, τα ζυμαρικά, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι και πολλά σνακ,  καραμέλες και γλυκά.

 

Τα προϊόντα πάρβε παρουσιάζουν λιγότερες δυσκολίες σχετικά με την πιστοποίηση κασσέρ από ότι τα κρεατινά ή τα γαλακτοκομικά, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Τα τρόφιμα παύουν να είναι πάρβε εάν επεξεργασθούν μέσα σε κρεατινό ή σε γαλακτοκομικό εξοπλισμό ή όταν χρησιμοποιούνται πρόσθετα τροφίμων. Η σοκολάτα, τα μπισκότα και άλλα σνακ δεν επιτρέπεται να επεξεργάζονται με κρέας ή κρεατινά συστατικά παρά μόνο εάν τα παραπάνω φέρουν την πιστοποίηση πάρβε.

Ορισμένα φρούτα, λαχανικά και τα δημητριακά πρέπει να ελέγχονται σε περίπτωση που υπάρχουν μέσα σε αυτά μικρά έντομα και σκουληκάκια, που δεν είναι κασσέρ.

Τα αυγά πρέπει να ελέγχονται σε περίπτωση που βρεθούν κηλίδες αίματος, οι οποίες δεν είναι κασσέρ.

Επιπλέον σημειώσεις/παρατηρήσεις σχετικά με το κασσέρ

Υπάρχουν πολλά ζώα που δεν είναι κασσέρ, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων θαλασσινών (εκτός από τα kosher ψάρια), τα έντομα, τα τρωκτικά, τα άγρια ζώα και τα παράγωγά τους.

ΚΡΑΣΙ: Η παραγωγή του κρασιού διέπει από ιδιαίτερους και ξεχωριστούς κανόνες. Ακόμη και αν όλα τα συστατικά του κρασιού είναι κασσέρ, το κρασί είναι kosher μόνο εάν η παραγωγή του έγινε αποκλειστικά από Εβραίους που τηρούν τους νόμους και τους κανόνες της Τορά.

ΠΑΣΟΒΕΡ : η οχταήμερη  Εβραϊκή γιορτή του Πασόβερ (Πέσαχ- το Εβραϊκό Πάσχα) διέπεται από ιδιαίτερους κανόνες σχετικά με το κασσέρ. Κατά τη διάρκεια του Πασόβερ, η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν μαγιά ή προζύμη ή κάποιο από τα υποπροϊόντα τους απαγορεύεται ακόμη και αν τα προϊόντα είναι κασσέρ κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου.